Lentokenttäkuljetukset

Varna–Varnan Kultahietikko-yhdistelmämatkalla lentokenttäkuljetukset sisältyvät matkan hintaan. Varnan lentoasema–Varna n. 9 km, matka-aika n. 15 min. Varnan hotellit–Varnan Kultahietikko n. 18 km, matka-aika n. 30 min. Varnan Kultahietikko–Varnan lentoasema n. 25 km, matka-aika n. 45 min.

Siirtyminen Varnasta Varnan Kultahietikolle

Varnan hotellit–Varnan Kultahietikko n. 18 km, bussilla matka-aika n. 30 min.

Tietoa kohteesta Varna

Harrastukset

Varnan puistoissa on hyvät lenkkeilymahdollisuudet. Täällä voit kokeilla myös tennistä, ratsastusta ja kartingia. Hotelleissa on maksuton kuntoiluhuone. Tunnin ajomatkan päässä on useita tasokkaita golfkenttiä.

Golfkentät

Tasokas Gary Playerin suunnittelema 18-reikäinen golfkenttä Black Sea Rama on noin 50 km:n päässä keskustasta. Lisätietoja www.blacksearama.com.
Thracian Cliffs sijaitsee Kaliakran niemimaalla n. 62 km:n päässä Varnasta. Lisätietoja www.thraciancliffs.com
Varaukset suoraan kentille.

Tennis

Meripuistossa on tenniskenttä.

Vesiurheilu

Varnan päärannalla voit kokeilla nousuvarjoliitoa tai banaanilla ajelua. Harry's Diving Center järjestää sukellusretkiä.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Varnan keskustassa, Vanhankaupungin kävelykaduilla ja ostoskeskuksissa on lukuisia apteekkeja. Saatavana on suunnilleen samoja käsikauppalääkkeitä kuin Suomessa. Keskustassa, n. 4 km:n päässä hotelleistamme on yliopistollinen sairaala St. Marina.
Tarvitessasi lääkäriä ota yhteys hotellisi vastaanottoon.

Liikuntaesteiset

Varnan kaupungin jalkakäytävät ovat leveitä ja pääosin hyvässä kunnossa. Pyörätuolilla liikkuvat on otettu hyvin huomioon, tosin suurten teiden ali kulkee paikka paikoin alikulkutunneleita, joiden rampit ovat kuluneita. Varnassa on mahdollista tilata inva-taksi.

Luottokortit

Voit nostaa rahaa Visalla, Visa Electronilla ja MasterCardilla suurien pankkien yhteydessä olevista automaateista pankkien aukioloaikoina.  Pankit ja rahanvaihtopisteet vaihtavat valuuttaa. Suuremmat ravintolat ja kansainväliset liikkeet hyväksyvät luottokortit maksuvälineeksi.

Palveluraha

Palvelualoilla työskenteleviä on tapana muistaa palvelurahalla. Ravintoloissa sopiva juomaraha on 5–10 % laskun loppusummasta. Hotelleissa ovimiehille sopiva summa on 3–5 BGN. Hotellihuoneesi siistijää voi muistaa hyvästä palvelusta loman lopussa n. 20 levalla/vk. myös retkibussin kuljettajaa ja paikallisopasta on tapana kiittää palvelurahan muodossa retken päätteeksi. Parhaiten tähän tarkoitukseen sopivat pienet setelit tai yhden levan kolikot. Pieniä kolikoita ei ole kohteliasta jättää.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Varna kohdeopas


Varna lasten kanssa

Lähistön loma-alueilla on lukuisia vesipuistoja. Varnan Kultahietikolla toimii Aquapolis-vesipuisto uima-altaineen ja auringonottoalueineen. Aquamania-vesipuisto sijaitsee lähellä Albenan sisääntuloporttia. Aquamaniassa on liukumäkiä, tilaa auringonottoon, snackbaari ja ravintola.


Kulkuyhteydet

Varnan kaupungista on hyvät bussiyhteydet muualle Bulgariaan. Bussilinjoja on runsaasti ja lippujen hinnat ovat edullisia. Bussiasema sijaitsee Varnan katedraalilta n. 1,5 km lentoasemalle päin, Vladislav Varnecik -kadun varrella. Jokaisella bussiyhtiöllä on asemalla oma myyntitoimistonsa, josta myös aikataulut ovat saatavilla.

Varman Kultahietikolle, Albenaan ja Obzoriin bussit kulkevat 30–60 minuutin välein.

Taksit ovat väriltään keltaisia. Ne päivystävät mm. hotellien tuntumassa. Takseissa on mittarit, mutta summa kannattaa yleensä sopia etukäteen.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset tai yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus viimeistään 5 päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Varnan lentoasema
Matkan pituus n. 9 km
Matkan kesto n. 15 min

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita esim. golfbagi (poislukien lastenrattaat), ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.


Nähtävyydet

Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. Varnan maamerkki Santa Marian katedraali, kaunis Varnan oopperatalo, roomalaisen kylpylän rauniot ja mielenkiintoinen arkeologinen museo.

Laaja, n. 7 km pitkä Meripuisto rantoineen on kesäisin kaupungin suosituin nähtävyys. Siellä pääset tutustumaan mm. planetaarioon ja Merenkulkumuseoon, jonka pihalla on nähtävillä sodanaikaista välineistöä sukellusveneistä helikoptereihin.


Ostokset

Varnan kävelykatu on Vanhassakaupungissa, katedraalin ja Tserno More -hotellin välisellä alueella. Katua reunustavat pikkuliikkeet, kahvilat ja ruokapaikat. Kaupunkikuvaa värittävät myös paikalliset torikauppiaat ja kukkien myyjät. Katukahviloiden lomassa on tyylikkäitä kansainvälisiä ja paikallisia vaate- ja kenkäliikkeitä sekä New Yorker -tavaratalo. Katedraalin edustalla myydään ikoneita, bulgarialaisia käsitöitä ja matkamuistoja. Katedraalin takana olevalla kukkatorilla kannattaa myös käväistä.

Lentoasemalle vievän päätien tuntumassa, Varnan bussiaseman takana sijaitsevassa Grand Mall -ostoskeskuksessa on monipuolinen valikoima vaate-, sisustus- ja kosmetiikkaliikkeitä, elokuvateatteri ja hyvät ruokailumahdollisuudet. Pohjakerroksessa on suuri Carrefour-tavaratalo. Ostoskeskus on avoinna päivittäin.

Toisessa suuressa ostoskeskuksessa, Mall Varnassa, valikoimat ovat myös monipuoliset. Vaate- ja lelukauppojen, sisustusliikkeiden ja kosmetiikkapuotien lisäksi samoissa tiloissa on keilahalli ja elokuvateatteri.

Kolmas, keväällä 2019 avattu Delta Planet -ostoskeskus sijaitsee lähempänä lentokenttää. Siellä on vaateliikkeitä, pikaruokaravintoloita, supermarkettu ja aktiviteetteja.


Ravintolat ja huvit

Varnassa voit herkutella niin kansainväliseen kuin paikalliseen tapaan. Ravintolat ovat keskittyneet rantakadulle, kävelykatujen lomaan ja kaupunginmuseon ympäristöön. Hyväksi todettuja paikallisia ruokia tarjoavia ravintoloita ovat esim. Happy Bar & Grill, Sham Sweet Coffee ja Massa. Hintataso on varsin edullinen.

Kävelykadulla on runsaasti viihtyisiä terassiravintoloita, kuten Bistro Europa, Lavazza ja Odessos-hotellin terassi. Terassit ovat mukavia alkuillan seurustelupaikkoja. Meripuiston rantakadulla on kesäaikana kymmeniä ulkoilmadiskoja, pubeja ja baareja, suosittuja ovat mm. Cuba, Cubo, Mentol, Horizon ja Punta Cana. Alue onkin kesällä Varnan yöelämän vilkkain paikka. Kaupungin kaduilla liikkuu yleisesti paljon niin nuoria kuin vanhempiakin myöhään iltaan saakka. Bulevardit ovat paikallisten näyttäytymispaikkoja.


Tapahtumat

Varnassa on kesällä konsertteja, jazzfestivaalit, taidenäyttelyjä sekä kiertävä sirkus. Varnan kaupungissa on myös ooppera- ja teatteriesityksiä. Katso Varnan oopperan ohjelma oheisesta linkistä www.operavarna.bg.


Uimarannat

Varnan pitkällä hiekkarannalla Meripuiston edustalla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja. Täällä voit kokeilla nousuvarjoliitoa, ajaa banaanilla tai pelata lentopalloa. Rantakadun varrella on runsaasti baareja, ravintoloita ja kahviloita.

Tietoa kohteesta Varnan Kultahietikko

Harrastukset

Alueella voi harrastaa vesiurheilulajien lisäksi esimerkiksi patikointia, minigolfia, tennistä, keilailua ja lenkkeilyä.

Golfkentät

Noin 35 km:n päässä Varnan Kultahietikolta on tasokas Gary Playerin suunnittelema 18-reikäinen golfkenttä Black Sea Rama. Lisätietoja www.blacksearama.com.
Thracian Cliffs sijaitsee Kaliakran niemimaalla n. 40 km:n päässä Kultahietikolta. Lisätietoja www.thraciancliffs.com
Varaukset suoraan kentille.

Patikointi

Vehreillä rinteillä on hyvät puitteet patikointiin. Luonnonsuojelualueella on useita merkittyjä reittejä, joista yksi johtaa vanhaan Aladzan kalkkikiviluostariin. Museona toimiva luostari on avoinna päivittäin.

Tennis

Rantakadun pohjoispäässä on tenniskenttä.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Kultahietikon alueella on useitaapteekkeja, mm. Dr. Boyadzhevin poliklinikan läheisyydessä. Yleensä apteekit ovat avoinna päivittäin klo 9–20. Saatavana on suunnilleen samoja käsikauppalääkkeitä kuin Suomessa.
Tarvitesssasi lääkäriä ota yhteys hotellisi vastaanottoon.

Juomavesi

Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Voit ostaa pullotettua vettä kaupoista, hotellien baareista ja kioskeista.

Liikuntaesteiset

Varnan Kultahietikko on rakennettu rinteille, jotka ovat paikoin jyrkkiä. Tiet rinteillä ovat usein epätasaisia ja vaikeakulkuisia ja portaita on paljon. Rantakatu on tasainen. Invatakseja ei ole. Kultahietikko ei sovellu pyörätuolilla liikkuville.

Pyörätuolit retkillä Retkibusseihin nouseminen on hankalaa, sillä busseissa on kapeat ovet ja jyrkät portaat. Retkillä on kävelyosuuksia, paljon mäkiä ja portaita.

Luottokortit

Varnan Kultahietikolla ja Varnassa voi nostaa rahaa Visalla, Visa Electronilla ja MasterCardilla suurien pankkien yhteydessä olevista automaateista pankkien aukioloaikoina. Joissakin myymälöissä ja muutamassa ravintolassa voi maksaa luottokortilla.

Palveluraha

Ravintoloissa laskun loppusummaa on tapana pyöristää n. 10 % ylöspäin. Voit halutessasi muistaa palvelu­rahalla myös retkibussin kuljettajaa ja paikallisopasta 2–5 levalla ja hotellihuoneesi siivojaa loman lopussa n. 20 levalla/vk.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Varnan Kultahietikko kohdeopas


Varnan Kultahietikko lasten kanssa

Varnan Kultahietikolla toimii Aquapolis-vesipuisto.


Kulkuyhteydet

Kultahietikon alueella on helppo liikkua kävellen ja minijunalla. Bussilla pääsee rannikon suurempiin lähikaupunkeihin.

Pääset bussilla lähikyliin ja -kaupunkeihin. Esim. Varnaan liikennöi bussi 20 minuutin välein. Sofiaan on monta bussivuoroa päivässä. Matka kestää n. 7 t. Osta lippu viimeistään matkaa edeltävänä päivänä.
Minijunalinjoja on kaksi.
Takseja on runsaasti kaduilla ja hotellien edessä. Hinnoista kannattaa tinkiä. 
Sofiaan on päivittäin useita junavuoroja. Matka kestää 7 ½–9 ½ tuntia. Liput ovat edullisia ja määräytyvät valitun matkustusluokan mukaan. Lisätietoa juna-aikatauluista www.bdz.bg


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset tai yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus viimeistään 5 päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Varnan lentoasema
Matkan pituus n. 25 km
Matkan kesto n. 45 min

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita esim. golfbagi (poislukien lastenrattaat), ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.


Nähtävyydet

Nähtävyyksiä Kultahietikolla
Aladzhan 
kallioon hakatun luostarin rauniot sijaitsevat n. 3 km:n päässä Kultahietikolta.

Nähtävyyksiä Varnassa ja lähialueilla
Varnan kaupungissa on mm. Pyhän Neitsyt Marian katedraali, roomalaisen kylpylän rauniot, Etnografinen museo ja arkeologinen museo. Merimuseo on meripuistossa, ulkona on nähtävillä merisotakalustoa.
Noin 25 km:n päässä Kultahietikolta sijaitsevassa Baltchikissa on Romanian entisen kuningattaren Marian kesäpalatsi ja kasvitieteellinen puutarha.


Ostokset

Kultahietikolla on lukuisia pikkuliikkeitä, mm. paikalliset käsityöt ovat edullisia. Läheinen Varnan kaupunki on suosittu ja monipuolinen ostosretkien kohde. Kaupungissa on Grand Mall -ostoskeskus. Suosittuja tuliaisia ovat mm. mausteet, muotivaatteet, kengät sekä ruusupohjaiset kosmetiikkatuotteet.

Kultahietikon liikkeet ovat avoinna päivittäin. Varnassa suurin osa liikkeistä on avoinna ma–la klo 10–23, osa myös sunnuntaisin. Varnan kaupungin lähellä ovat Grand Mall-, Varna Mall- ja Pfohe Mall -ostoskeskukset. Ostoskeskuksien liikkeiden luksus- ja merkkituotteet ovat hieman Suomen hintoja edullisempia.


Ravintolat ja huvit

Valittavanasi on sekä kansainvälisiä ruokapaikkoja että tunnelmallisia ravintoloita, joissakin voi ruokailun ohella kuunnella elävää musiikkia. Hintataso on melko edullinen.

Iltaelämä on nuorekasta ja vauhdikasta erityisesti keskikesällä, alku- ja loppukaudella on rauhallisempaa. Alueella on musiikkibaareja, diskoja ja kasinoita. Lapsille on rannan tuntumassa tarjolla paljon leikkipaikkoja, mm. pieniä huvipuistoja, autoratoja ja pomppulinnoja.


Tapahtumat

Kultahietikolla ja Varnassa on kesällä konsertteja, jazzfestivaalit, taidenäyttelyjä sekä kiertävä sirkus. Varnan kaupungissa on myös ooppera- ja teatteriesityksiä. Katso Varnan oopperan ohjelma oheisesta linkistä www.operavarna.bg.


Uimarannat

Lähes 4 kilometrin mittaisella, hienohiekkaisella rannalla on ulkoilmaravintoloita. Aurinkotuoleja ja -varjoja vuokrataan. Alueella on Aquapolis-vesipuisto. 

Rannoilla on suihkuja. Ranta syvenee paikoitellen nopeasti. Rannalla vuokrataan mm. polkuveneitä. Voit kokeilla myös nousuvarjoliitoa tai hypätä donitsin tai banaanin vietäväksi. 

Matkustusasiakirjat ja maahantulomuodollisuudet

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.