Tietoa kohteesta

Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Itävaltaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä

Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.


Itävallan hintataso

Hintataso Itävallassa on suunnilleen sama kuin Suomessa.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Itävallassa jännite on sama ja pistorasiat samanlaiset kuin Suomessa.


Pyhäpäivät

1.1. uusivuosi
6.1. loppiainen
pääsiäinen
1.5. kansallinen juhlapäivä 
helatorstai
helluntai (sunnuntai ja maanantai)
Kristuksen ruumiin juhla (touko- tai kesäkuussa)
15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä
26.10. kansallispäivä
1.11. pyhäinpäivä
8.12. Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivä
25.–26.12. joulu- ja tapaninpäivä

Pyhäpäivinä (myös sunnuntaisin) kaupat, virastot ja pankit ovat kiinni. Useimmat nähtävyydet ovat avoinna.


Ruokakulttuuri

Itävaltalainen keittiö on saanut vaikutteita naapurimailta ja valloittajilta.  

Välipaloja
Iltapäivällä on tapana nauttia suolaista tai makeaa välipalaa Jause, esim. juustovoileipää Käsebrot tai kahvia ja kakkua. Pieneen nälkään voi nauttia keittoa, esim. maustettua lihakeittoa, Gulaschsuppea, tai erilaisia Knödel- ja Nudelsuppeja. Pienissä kaupungeissa ja kylissä osa ravintoloista on kiinni iltapäivisin.

Pääruokia
Lihoista suosituimmat ovat kana ja porsas. Porsasta nautitaan usein paneerattuna gebacken. Tunnetuin itävaltalainen ruoka on Wienerscnitzel, leivitetty porsaanleike. Myös muita schnitzeleitä eli paneerattuja pihvejä on tarjolla. Tulisin liharuoka on unkarilainen gulassi Gulasch. Kanaa ja kalkkunaa syödään paljon. Makkaroita on monenlaisia: Bratwurst, Frankfurter, Käsekrainer jne. Pyttipannu, Gröstl tarjoillaan suoraan paistinpannulta, samoin juustolla kuorrutettu nuudelipaistos Kasnocken. Kalaa on melko vähän tarjolla. Pääruuan kanssa syödään knöödeleitä, nuudeleita, riisiä tai perunaa eri muodoissa. Salaatti tarjotaan usein vahvan etikkakastikkeen kera.

Jälkiruokia
Itävaltalaisen keittiön parasta antia ovat jälkiruuat, kakut ja tortut. Omenapiirakka Apfelstrudel nautitaan lämpimänä vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera. Pienet pannukakun palat Kaiserschmarren syödään hillon ja tomusokerin kera. Salzburger Nockerln on kohokas, jonka päällä on tomusokeria ja sisällä hilloa.

Juomia
Ruokajuomana on yleensä viini, olut tai mineraalivesi. Halutessasi vahvempaa juomaa voit tilata snapsin. Monet ravintolat ja hotellit valmistavat snapsinsa itse. Hedelmäviina Obstler valmistetaan useimmiten omenista. Weissgespritzt on suosittu seurustelujuoma, joka tehdään sekoittamalla valkoviiniä ja soodaa (weiss sauer) tai Spritea (weiss süss). Olutta juodaan myös kevennettynä; Radler on sekoitettu oluesta ja limonadista.

Kahvilat
Itävalta ja etenkin Wien on kuulu kahviloistaan. Maan kahvilakulttuuri juontaa juurensa jo 1680-luvulta turkkilaissotien ajoilta. Turkkilaisilta jäi kahvisäkki Wieniin ja ensimmäinen kahvila perustettiin. Wienistä kahvilat ovat levinneet ympäri maan ja ne ovat edelleen kiireettömiä, tunnelmallisia paikkoja, joissa luetaan lehtiä ja tavataan ystäviä. Kahvilajeja on useita kymmeniä. Kahviloihin liittyy oleellisesti kakut ja tortut. Itävallan tunnetuin leivonnainen on suklainen sachertorttu, jonka aito resepti on edelleen valmistajan salaisuus.

Hyvää ruokahalua Mahlzeit!


Tapakulttuuri

Itävallalla on pitkä ja monivaiheinen menneisyys ja kulttuuri. Itävaltalaiset ovat hillittyjä ja kohteliaita ja käyttäytyvät muodollisesti. Maassa on tapana teititellä vähemmän tuttuja henkilöitä ja sinuttelemaan ryhdytään vasta, kun sinunkaupat on tehty. Puhuttelun yhteydessä käytetään myös nimiä ja titteleitä (esim. Herr Doktor Meier). Itävaltalaiset ovat avuliaita ja ystävällisiä ja heihin saa helposti kontaktin. Jos et osaa saksaa, opettele ainakin tärkeät, usein toistuvat kolme sanaa: Grüss Gott, danke ja bitte (itävaltalainen yleistervehdys, kiitos ja olkaa hyvä). Servus on puolestaan tuttavallinen tervehdys.

Kansallispukujen yleinen käyttö kuvaa perinteiden säilymistä. Pienemmillä paikkakunnilla pukuja käyttävät lähes kaikki, niin nuoret kuin vanhat, arkena ja pyhänä. Itävallassa rakastetaan myös erilaisia juhlia; kylä-, järvi-, olut-, musiikkijuhlia. 

Aikaero

Itävallassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 8,9 miljoonaa

Kieli

saksa

Pinta-ala

83 850 km²

Pääkaupunki

Wien, noin 1,7 miljoonaa asukasta

Uskonto

roomalaiskatolisuus

Valtiomuoto

liittotasavalta

Valuutta

euro