Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai vuokraamon keskustan toimipisteestä. Tekemällä haun haluamillesi päiville näet saatavilla olevat autoluokat ja lisäpalvelut hintoineen sekä autovuokraamon tiedot. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee varaus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua täältä.

Mikäli vuokraat auton vasta perillä, ota yhteys oppaaseemme muutama päivä ennen haluttua vuokrausajankohtaa. Paikalla vuokrattavien autojen hinnat ja vuokrausehdot näet hotellissa olevasta Aurinkomatkojen Lomaohjelmaa-kirjasta.

Hyvä tietää autoilusta Sisiliassa
Osa Sisilian moottoriteistä on maksullisia ja hinta määräytyy auton koon ja ajetun matkan mukaan. Kattonopeus moottoriteillä 120 km/t, nopeutta valvotaan kameroin. Liikennemerkit ovat varsinkin suurissa kaupungeissa maalattu osaksi katuun. Myös takapenkillä on turvavöiden käyttöpakko ja lasten turvaistuin on pakollinen alle 4-vuotiaille. Monilla pienemmillä huoltoasemilla on sunnuntaisin vain itsepalveluautomaatit käytössä, pienimmät asemat ovat myös siestan aikaan suljettuja.

Pysäköinti
Keskustan kadut ovat kapeita ja pysäköintipaikan löytäminen voi olla vaikeaa. Taormina-Giardinin rautatieasemalla ja rantakadun varrella on suurempia parkkialueita. Kaupungeissa on vaikea löytää pysäköintipaikkoja, etenkin isoissa kaupungeissa keskusta-alueilla pysäköinti on hyvin rajoitettua. Zona disco tarkoittaa aikarajoitettua pysäköintiä, jolloin autossa olevaan aikakiekkoon on laitettava pysäköinnin alkamisaika. Taorminassa ja Naxoksessa on lisäksi asukkaiden omia pysäköintipaikkoja, joihin ulkopuoliset eivät voi jättää autoaan.


Harrastukset

Taorminassa on hyvät mahdollisuudet lähteä patikkaretkelle esim. Castelmolaan, Taorminan linnaan, alas merenrantaan Mazzaroon sekä Naxokseen. Tennistä voi pelata via Bagnoli Crocilla kaupunginpuiston vieressä. Kesäkuukausina voi sukeltaa ja snorklata.

Golfkentät

Il Picciolo Golf Club on 18-reiän golfkenttä lähellä Taorminaa  ja Naxosta. Varaukset ja lisätietoja tästä.

Kuntosali

Quarus-kuntosali, os. via Giardinazzo 35.

Patikointi

Taorminan ja Naxoksen ympäristössä on erinomaiset patikointimahdollisuudet. Useiden reittien varrella on pieniä maanvyörymiä. Korkeuserot vaihtelevat 250–500 m; Taormina on noin 250 metrin korkeudella ja Castelmola noin 500 metrin korkeudella. Reiteistä ei ole karttoja.

Taormina–Naxos (2 km)
Reitti alkaa Taorminasta via Romalta hotelli Villa Schulerin läheltä. Se jatkuu osittain polkuina ja portaina kohti pientä Madonna della Grazien kirkkoa, josta edelleen rautatieaseman ohi kohti Naxoksen rantakatua.

Taormina–Madonna della Roccan pyhättö–Taorminan linna (2 km)
Portaat lähtevät via Circonvallazionelta keskustan yläpuolelta. Madonna della Roccan pyhätöltä on upea näköala, ja sieltä matkaa voi jatkaa vielä ylöspäin Taorminan vanhalle puolustuslinnoitukselle. Linnoituksen sisälle ei ole pääsyä.

Taormina–Castelmola (2 km)
Reitti kulkee via Circonvallazionelta ylöspäin.

Forza d'Agro–Castelmola (n. 23 km)
Reitti alkaa Forza d'Agrosta, jonne pääsee Taorminasta bussilla. Forza d'Agron keskusaukiolta lähtee merkitty reitti kohti Castelmolaa päättyen lähelle Castelmolan hautausmaata. Reitin varrella on paljon korkeuseroja.

Pyörien vuokraus

Taorminassa skoottereita ja moottoripyöriä vuokraa Cundari, jonka toimisto sijaitsee Catanian portin ulkopuolella. Varaukset suoraan toimistosta.

Ratsastus

Le Club Pietre Nere -talli sijaitsee Naxoksessa, noin kahden kilometrin päässä keskustasta via Pietranerellä. Tallin kymmestä hevosesta osa sopii aloittelijoille ja osa kokeneille ratsastajille. Aamupäivisin järjestetään maastoratsastusta. Varusteita vuokrataan. Ratsastustunti tulee varata etukäteen.

Sukellus ja snorklaus

Naxoksessa sijaitseva Diving Center Capo Taormina järjestää toukokuusta alkaen säiden salliessa sukelluksia veneestä Taorminan rannikon lähellä. Keskuksen luokitus on PADI **/Resort PADI 9847. www.divingtaormina.it

Taorminassa Mazzaron rannalla sukelluksia järjestää Dive Sicily -sukelluskeskus. www.divesicily.com

Tennis

Giardino Pubblico -kaupunginpuutarhassa on 3 hyväkuntoista tiilimurskakenttää. Kentät kannattaa varata etukäteen. Pelivälineitä vuokrataan.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki

Taorminassa on kaksi apteekkia. British Pharmacy, os. corso Umberto 152 ja Farmacia Ragusa Piazza Duomolla pääkadun varrella. Päivystävän apteekin nimi lukee apteekkien ovessa. Apteekeista saa suunnilleen samoja käsikauppalääkkeitä kuin Suomessa.

Juomavesi

Vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta suuren kalkkimääränsä vuoksi vieraanmakuista. Voit ostaa pullotettua mineraalivettä, acqua minerale, hotellien baareista ja elintarvikeliikkeistä joko hiilihapollisena, frizzante, tai hiilihapottomana, naturale.

Lapset

Catanian länsipuolella sijaitsevassa Etnalandissa on eläintarha, dinosauruspuisto ja vesipuisto. Etnaland on n. 80 km:n päässä Taorminasta ja sinne pääsee vuokraamalla auton. Lisätietoja www.parcozoo.it.

Purkkiruokia, äidinmaidonkorviketta ja vaippoja myydään kaupoissa. Lastenrattaita ei vuokrata.

Liikuntaesteiset

Taormina on erittäin mäkinen, joten se ei sovellu hyvin liikuntaesteisille eikä pyörätuolilla liikkuville. Kaupunki on rakennettu jyrkähköön rinteeseen, ja lähes kaikki kadut ja kujat lukuunottamatta pääkävelykatua corso Umbertoa ovat mäessä ja niillä on paljon portaita.

Luottokortit

Visa, American Express, Diners, MasterCard ja Visa Electron käyvät maksuvälineinä useissa myymälöissä ja joissakin ravintoloissa. Voit nostaa rahaa Visalla, Visa Electronilla, MasterCardilla ja Maestrolla useista automaateista, Dinersilla Banca Anton Venetan automaatista.

Corso Umberton varrella on useita pankkeja. Ne ovat avoinna ma–pe klo 8.30–13.30 ja 14.45–15.45.

Lääkäri

Lääkäri Cesare Restuccia tekee hotellikäyntejä. Kulut maksetaan kohteessa. Voit  anoa kuitteja vastaan korvausta vakuutusyhtiöltäsi Suomessa.

Sairaala on osoitteessa Ospedale Civico S. Vicenzo, Sirina. Sairaalan yhteydessä on ensiapuasema, 'pronto soccorso', jossa asioidessa tarvitaan passi. Taorminan sairaalassa on vain muutamia osastoja; erikoistapaukset hoidetaan joko Catanian tai Messinan yliopistollisessa sairaalassa.

Matkalle mukaan

Keväällä ja loppusyksystä sää saattaa olla epävakaa tai jopa viileä ja sadekuurot ovat mahdollisia. Myös hotellihuoneet voivat olla keväisin ja syksyisin viileitä, joten lämmintä vaatetta on hyvä ottaa mukaan.
Varaa mukaan mukavat kengät retkipäiviksi sekä rantapyyhe, sillä hotellien pyyhkeitä ei saa viedä rannalle.

Palveluraha

Sisiliassa on tapana pyöristää ravintolalaskun loppusummaa noin 10 % ylöspäin. Myös taksille, kampaajalle, hotellin siivoojalle ja vastaanottoon sekä retkibussin kuljettajalle jätetään yleensä palvelurahaa.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Taormina, Sisilia kohdeopas


Kulkuyhteydet

Köysirataa pitkin pääsee rantaan, Mazzaroon. Saarella on hyvät juna- ja bussiyhteydet. Bussilla voi matkustaa mm. Naxokseen, Castelmolaan, Cataniaan ja Messinaan, junalla Naxoksesta esim. Messinaan, Cataniaan, Syrakusaan, Palermoon ja Roomaan. Messinasta on lauttayhteys Manner-Italiaan.

Bussi
Paikallisbussi liikennöi Naxokseen noin puolen tunnin välein. Pääset Cataniaan ja Messinaan sekä niiden kautta Palermoon tunnin välein. Castelmolaan on päivittäin muutamia vuoroja.

Köysirata
Köysirata, funivia, aloittaa toimintansa huhtikuussa ja liikennöi Taorminan ja Mazzarón väliä 15 min välein. Köysiradan pääteasema on bussiaseman lähellä.

Taksi
Taksiasemat ovat Messinan ja Catanian porteilla. Voit tilata taksin myös soittamalla.

Juna
Taorminalla ja Naxoksella on yhteinen rautatieasema, jolta lähtee junia Messinaan, Cataniaan ja Catanian kautta Syracusaan. Lisätietoa ja aikatauluja  www.trenitalia.it

Laiva
Pääset Messinasta lautalla mantereelle, San Giovannin kylään tai Reggio Calabrian kaupunkiin.
Matka San Giovanniin kestää 15–20 min. Lautat liikennöivät tunnin välein. Lautta Reggio Calabriaan kulkee 30 min välein, matka kestää n. 30 min.

Cataniasta on laivayhteys Maltalle, mutta matka vaatiin kahden yön yöpymisen perillä.
Lisätietoa laivoista www.virtuferries.com


Lentokenttäkuljetukset

Lentokenttä: Catania
Matkan pituus: n. 55 km
Kuljetuksen kesto: n. 1 t

Yhteydet lentokentältä
Aurinkomatkojen matkaan sisältyy lentokenttäkuljetus paitsi pelkät lennot ostaneille. Mikäli Aurinkomatkojen lentokenttäbussissa on tilaa, niin matkan hinta on 20 €/suunta. Taorminaan pääsee taksilla, matkan hinta n. 100 €.


Nähtävyydet

Taorminan nähtävyydet:

Taorminan kuuluisin nähtävyys on Il Teatro Greco, 300 eaa. rakennettu, osittain kallioon kaiverrettu upea kreikkalainen teatteri. Roomalaiset laajensivat ja muokkasivat teatteria 200-luvulla ja järjestivät siellä mm. gladiaattorinäytöksiä. Nykyisin siellä järjestetään kesäkuukausina Taormina Arte -tapahtuman esityksiä. Kesäkuussa vuosittaiset filmifestivaalit. Katsomosta avautuu unohtumattoman kaunis näkymä Etnalle ja Naxokseen. Alueella on pieni oliivilehto ja näköalapaikkoja.

Kaupunginpuutarhassa, giardino pubblicossa, on yli 200 erilaista trooppista kasvia, näköalapaikkoja ja 1800-luvun lopulla rakennettuja tiilisiä lintutorneja.
Tuomiokirkko, Il Duomo, rakennettiin 1400-luvulla keskiajalta peräisin olleen kirkon raunion päälle. Kirkon edessä olevalla aukiolla on kaunis 1600-luvun barokkityylinen suihkulähde.
Pieni, osittain Santa Caterinan kirkon alle jäänyt roomalainen teatteri L'Odeon löydettiin sattumalta 1800-luvulla.
Roomalaisajan urheilukentästä, la Naumachiasta, on vielä nähtävissä osa pitkästä tiilimuurista seinäsyvennyksineen. Alueella koulutettiin aikoinaan nuoria roomalaismiehiä.
Corvajan palatsin, Palazzo Corvaja, vanhin osa rakennettiin arabiajalla, 1000-luvulla, tukemaan kaupungin puolustusjärjestelmää. Arabien tekemää tornia laajennettiin 1200-luvulla ja 1400-luvulla rakennettiin kokonaan uusi siipi Sisilian parlamentin istuntoja varten. Palatsi nimettiin Corvajan vanhan aatelissuvun mukaan. Arkkitehtuurissa on vaikutteita niin arabi- ja normannityylistä kuin goottilaisestakin tyylistä. Nykyään palatsissa on matkailutoimisto ja Taorminan museo näyttelytiloineen.
Goottilainen palatsi, 1300–1400-luvuilla rakennettu Palazzo dei Duchi di Santo Stefano, toimi aikoinaan espanjalaissyntyisen S. Stefanon herttuoiden palatsina. Nykyään siellä on erilaisia taidenäyttelyitä. Palatsi on yksi kaupungin tärkeimpiä goottilaistyylisiä rakennuksia ja sieltä on upea näköala.
1300–1400-luvuilta peräisin olevassa entinen luostari Badia Vecchia on toistaiseksi kiinni.
1400-luvulla rakennetussa S. Agostinon vanhassa kirkossa toimii kaupunginkirjasto.

Nähtävyyksiä muualla Sisiliassa:
Huhti-lokakuussa järjestetään kansainvälisiä retkiä mm. Siracusaan, Panarea & Strombolin saarille ja Montalbanon maisemiin. Cataniassa barokkityyliset kirkot ja muut rakennukset ovat näkemisen arvoisia. Savocassa puolestaan on capuccino-munkkien krypta.


Ostokset

Taorminan tyylikkäät pikkuliikkeet houkuttelevat lomailijoita tuotteillaan. Tyypillisiä Sisilian tuomisia muodin ohella ovat erilaiset koruompeleet, joita myydään Taorminan lukuisissa pikku kaupoissa corso Umberton varrella. Kaupungista on hyvät kulkuyhteydet Messinaan ja Cataniaan, joissa on paljon liikkeitä ja edullisempi hintataso. Tuliaisiksi voi ostaa esimerkiksi sisilialaista keramiikkaa: lautasia ja maljakoita. Suosittuja ovat myös juustot, pastat ja viinit.

Liikkeet ovat avoinna ma-la klo 9/10–13 ja 16–21/22. Taorminan liikkeistä suurin osa on avoinna myös sunnuntaiaamuisin ja -iltaisin. Kaupungeissa (esimerkiksi Cataniassa, Messinassa ja Palermossa) monet liikkeet ovat suljettuja maanantaiaamuisin. 

Taorminan markkinat, mercato, järjestetään keskiviikkoaamuisin ja Naxoksen lauantaisin aamupäivällä n. klo 9–13. Taorminassa markkinapaikka on via Dionisio Primolla ja sen lähialueilla, Naxoksessa Recanatin kaupunginosassa Strada Sevizio Alberghiero -kadulla. Myynnissä on kaikkea mahdollista vaatteista, kengistä ja kankaista lähtien hedelmiä ja vihanneksia unohtamatta.

Ostospaikkoja

Suosittuja tuliaisia ovat sisilialaiset viinit (erityisesti manteliviini ja marsalaviini), juustot, oliivit, oliiviöljy, marsipaani, salami ja muut paikalliset erikoisuudet, käyttö- ja koristekeramiikka sekä italialaiset vaatteet ja kengät. 

Suurin osa vaateliikkeistä on pääostoskatu corso Umberton varrella. Siellä ovat mm. Benetton, Stefanel, Benetton 012, Trussardi ja Parisi-vaateliikeketju. Kadulla on myös useita keramiikka-, kodinsisustus- ja antiikkiliikkeitä. Kävelykadulla on kaksi musiikkiliikettä, toinen Messinan portin lähellä ja toinen piazza IV Aprile -aukion tuntumassa. Taorminan Sma-supermarketti on lähellä Catanian porttia.

Cataniassa parhaat liikkeet ovat 3 km pitkän via Etnean varrella, mutta myös via XX Settembre ja Umberto -kaduilla on paljon liikkeitä. Via Etenean varrella ovat suurimmat tavaratalot Rinascente, Coin, Oviesse ja Sma. Siellä on myös useita kenkäkauppoja. Kalliit merkkiliikkeet kuten Emporio Armani ja Prada sijaitsevat via XX Settembren päässä, corso Italian varrella.
Voit ostaa Catanian suurilta markkinoilta edullisesti kenkiä ja vaatteita. Varsinkin kenkävalikoima on siellä erittäin hyvä. Markkinat ovat aamupäivisin tiistaista lauantaihin. Markkinapaikka alkaa Bellinin patsaan takaa piazza Stesicoro -aukiolta.

Messinassa ostoksia tehdään viale San Martinolla, jonka varrella on useita vaateliikkeitä sekä muutama tavaratalo.


Ravintolat ja huvit

Tarjolla on eteläitalialaisen keittiön herkkuja parhaimmillaan: pizzerioista ja yksinkertaisista trattorioista korkeatasoisiin ravintoloihin. Taorminassa kannattaa nautiskella erityisesti merenantimilla – tuoreiden kalojen ja äyriäisten valikoima on runsas. Suositeltavia ovat myös herkulliset jälkiruuat ja Marsala- sekä manteliviinit.
Taorminan iltaelämä on rauhallista. Paikalliset kävelevät corso Umberton kävelykadulla ja istuvat katukahviloissa ohikulkijoita seuraillen. Pääaukion, piazza 9 Aprilen, suosituissa ulkoilmakahviloissa soitetaan pianomusiikkia iltaisin.
Keväällä ja alkukesästä iltaviihdettä on tarjolla melko vähän, esimerkiksi useimmat diskot ovat kiinni.

Sisilialaisia ruokia ja juomia
Sisilialaisessa keittiössä on jäljellä arabivaikutteita. Paikallisia alkuruokia ovat ohuet miekkakalasiivut 'carpaccio di pesce spada', jotka tarjoillaan valkosipuli-, oliivi-sitruunamarinadissa, savustetut miekkakalasiivut sitruunan ja oliiviöljyn kera 'pesce spada affumicato'. Muita alkuruokia ovat esim. 'pasta con le sarde', pastaa sardiinikastikkeessa, 'pasta alla norma', pastaa munakoison, tomaatin ja uuniricottajuuston kera. Pasta alla messinesen kastikkeessa on tomaatteja, kaprista ja oliiveja. Pasta con nero di seppin kastikkeelle antaa väriä mustekalan muste.

Pääruoat ovat useimmiten merenantimia. Sisiliassa tunnetuin kala on miekkakala ’pesce spada’, joka tarjoillaan esim. grillattuna ’alla griglia’ tai leivitettyinä kääryleinä ’involtini di pesce spada’. Involtini di carne on leivitettyjä, pieniä lihatäytteisiä kääryleitä.

Cassata siciliana on makea, täyteläinen ricottajuustotäytteinen jälkiruokakakku, pasta di mandorle makea mantelileivonnainen ja cannoli ricottajuustotäytteinen vohvelirulla.

Tunnettuja sisilialaisia valkoviinejä ovat esim. Donnafugata, Murgo, Corvo sekä Etna Doc ja punaviinejä mm. Settesoli ja Corvo. Pöytäviinit ovat yleensä hyviä. Ruoansulattajista kannattaa kokeilla mm. grappaa, Montenegroa, Amaro Avernaa tai Limoncelloa.
Marsala on makea jälkiruokaviini. Castelmolan kylän tunnettua makeaa manteliviiniä, vino alla Mandorlaa voi nauttia vaikkapa Castelmolan keskusaukion baareissa.


Tapahtumat

Taorminassa ja Naxoksessa järjestetään kesäkuukausina konsertteja ja kulkueita.

Juhlapäiviä
23.4. San Giorgion juhla Castelmolassa
8.9. Santa Maria Raccomandatan, Naxoksen pyhimyksen päivä, jota juhlistetaan Naxoksessa mm. kulkuein ja musiikkiesityksin.

Pääsiäinen
Italiassa pääsiäispäivä ja 2. pääsiäispäivä ovat pyhäpäiviä ja kaupat ovat pääosin kiinni. Ravintolat ovat pääsiäisen ajan normaalisti avoinna. Myös nähtävyydet ovat normaalisti avoinna, paitsi maanantaina 2. pääsiäispäivänä museot ovat kiinni. Naxoksessa ei ole erityistä pääsiäisohjelmaa. Taorminassa järjestetään kirkoissa messuja useita kertoja päivässä.


Taustatietoa kohteesta

Taormina sijaitsee upealla paikalla yli 200 metriä merenpinnan yläpuolella, osittain Monte Tauro -vuoren rinteellä. Kaupungissa on todisteita kreikkalaisajalta: mm. kreikkalainen teatteri, sekä joitakin jäänteitä roomalaisajalta; mm. pieni roomalainen teatteri, Odeon. Arabivaikutteet näkyvät edelleen joissakin rakennuksissa.
Taorminassa on noin 10 000 asukasta. Kaupunki on erittäin kaunis, ja se houkutteli monia englantilaisia ja saksalaisia matkailijoita jo 1800-luvulla. Taormina olikin alunperin talvilomakohde.

Kaupungin teki kuuluisaksi preussilainen taidemaalari Otto Geleng, joka saapui Sisiliaan 20-vuotiaana etsimään inspiraation lähteitä maalauksiinsa. Hän ihastui Taorminaan ja ikuisti töihinsä unohtumattomia näkymiä.

Vilkas pääkatu corso Umberto on kilometrin mittainen ja se on Messinan 'Porta Messina' sekä Catanian 'Porta Catania' kaupunginporttien välissä. Sen varrella on suurin osa kaupungin palveluista: katukahviloita, ravintoloita, tasokkaita liikkeitä ja pääaukio piazza IX Aprile. Sen näköalaterassilta voi ihailla mykistävän kaunista näkymää kohti tarunhohtoista Etnan tulivuorta ja Naxoksenlahtea.


10 vrk sääennuste

  • 21° Tänään
  • 19° Huomenna
  • 22° ti 21.04.
  • 21° ke 22.04.
  • 19° to 23.04.
  • 21° pe 24.04.
  • 22° la 25.04.
  • 23° su 26.04.
  • 24° ma 27.04.
  • 23° ti 28.04.

Asukasluku ja etäisyydet

Taormina  n. 10 000 as.
Naxos 6 km
Catania 50 km
Messina 50 km
Agrigento 210 km
Cefalù 245 km
Palermo 264 km

Aurinkomatkat kohteessa

Lomastasi huolehtii Aurinkopalvelu. Ilonasi on suomenkielinen opas ja paras lomaohjelma. Tapaat oppaamme kohteessa ja voit ottaa yhteyttä Aurinkolinjan kautta puhelimitse, tekstiviestillä ja sosiaalisessa mediassa.

Matkustusasiakirjat ja maahantulomuodollisuudet

Tiedot ja asiakirjat löytyvät maan sivuilta faktojen alta.